ecocritica.blogspot.com Ecologia crítica: L’avet de la plaça i el futur dels boscos del país

divendres, 25 de gener del 2008

L’avet de la plaça i el futur dels boscos del país

Els boscos catalans tenen molts problemes i un dels més importants és que la major part dels productes que se’n deriven ja no són econòmicament viables. Aquesta realitat socioeconòmica relativament recent, unida a una sovint malentesa sacralització de la natura, ha conduit a una transformació radical de la percepció dels boscos per part de la societat. 
Les masses forestals del nostre país, abans intrínsecament unides a la gestió forestal, avui estan pràcticament abandonades alhora que sotmeses a les pressions d’una societat de caràcter principalment urbà. Com a resultat aquests boscos són molt joves, inestables i massa sovint, pobres en biodiversitat. La utilització d’elements forestals en les activitats quotidianes de la societat reflecteix l’esperit de la societat i els seus referents principals. 
La utilització de la fusta i dels arbres en el dia a dia hauria, de ser, probablement, un objectiu prioritari de qualsevol defensor actual del medi ambient. I és per això que és sorprenent la recomanació que varem llegir en el CELSONA 552 sobre la substitució del tradicional avet de nadal de la Plaça Major de Solsona per un arbre metàl·lic ple d’elements decoratius. Aquest canvi simbolitzaria la transició que bona part de la societat més urbana està patint,  on les referències naturals i tradicionals estan sent substituïdes ràpidament per succedanis metàl.lics i de plàstic segurament “made in china”. Com a reflex d’aquest canvi, en el mateix escrit podem llegir la trista informació que ja cap ajuntament no es dedica a tallar arbres per nadal. 
El problema actual dels nostres boscos no és precisament que tallem els arbres (aquest pot ser el problema de molts boscos tropicals) si no que no tallem el que cal tallar. 
Les autoritats, especialment aquelles que es reclamen preocupades pel medi ambient, tenen la responsabilitat de promocionar la utilització i comercialització sostenible de productes tradicionals. Els arbres i la fusta en són un exemple paradigmàtic, i seria una bona idea que l’Ajuntament es pensés dos cops la substitució d’un element tradicional de nadal com l’avet de la Plaça Major per un arbre metàl·lic... potser l’alternativa hauria de ser substituir el tradicional avet per una pinassa de la comarca. Segur que amb els corresponents elements decoratius, seria l’aposta més agosarada per una tradició compatible amb un futur sostenible i més esperançador per als nostres soferts boscos.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada